Sulama Sistemi
Yabanmersini yetiştiriciliğinde sulama sistemi özellikle dikimden sonra ki ilk iki yıl çok önemlidir.
Ülkemizin özellikle doğu Karadeniz in yüksek bol yağış alan ve nemli bölgeleri dışında kalan tüm bölgelerde sulama sistemleri mutlaka kurulmalı ve kullanılmalıdır. Bu bitki kuraklığa karşı çok hassastır susuzluğa dayanamaz,sulama sistemi kurulacak bahçenin ve bulunduğu bölgenin iklim şartlarına göre sulama sisteminin ne şekilde kurulacağına karar verilir. Bu noktada iki çeşit sulama sistemi kurulabilir.
1. Yağmurlama Sulama
Bu sulama sistemini daha çok ilk bahar geç don tehlikesi bulunan bölgelerde kullanılabilir. Don yaşanan gecelerde bitkinin çiçeklerinin zarar görmemesi için ısının tehlikeli seviyeye düştüğü durumlarda kullanılması oldukça işe yarar. Suyun bol olduğu don tehlikesinin olmadığı normal günlerde de rahatlıkla kullanılır.
2. Damlama Sulama
Yabanmersini yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen sulama damlama sulama sistemidir. Özellikle su israfını engellemek için harika bir yöntemdir. Minimum su miktarı ile maksimum fayda sağlarsınız. Ayrıca sulama suyuna ekleyeceğiniz sıvı gübrelerinde gübre tankları vasıtası ile sulama suyuna karıştırarak damlama vasıtası ile daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde verebilirsiniz. Damlama borularını tek sıra bitkinin kök bölgesine gelecek şekilde uygulaya bilirsiniz.
Bu sistemlerden birini mutlaka bahçenizde kurmalısınız aksi taktirde gelişme durur verim düşer fidanlar kuruma noktasına doğru gider ve onca emeğiniz ve paranız boşa gitmiş olur. Sulama sistemi Yabanmersini bahçesi kurarken daha fidanları toprak ile buluşturmadan yapılması gereken bir iştir.
Yabanmersininin yılda ortalama 2500mm suya ihtiyacı vardır. Bu su miktarının çoğuna havaların ısındığı yaz aylarında ihtiyaç duyar. Özellikle yabanmersini nin gelişme dönemi olan haziran ile eylül ayları arasında kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Sulama için en uygun zaman sabahın erken saatleridir. Günde 60 dakika kadar sulama yeterli olabilir. Bu noktada sulama suyunun kalitesi de çok önemlidir suyun ph seviyesinin düşük olması ve temiz içilebilir su olması gerekmektedir. Kaliteli su ile zamanında yapılan sulamadan dolayı hem yabanmersini bitkileriniz sağlıklı büyüme gösterip gelecek yılın tomurcuklarını oluşturacak hem de hasat döneminde yabanmersini meyvelerinizin iri ve lezzetli olmasını sağlamış olacaksınız. Bu sayede meyveleriniz pazarlamada daha çok beğenilecek Pazar payınız daha da artacaktır.