Hasat
Yabanmersini hasat ı iki şekilde olur 1.el yordamı ile yapılan hasat 2.ise makineli hasat. Ortalama 1 dönüm yabanmersini bahçesinden 1000 kg ila 2000 kg arasında ürün almanız mümkündür tabi bu sizin bahçeye yapmış olduğunuz hizmet ile orantılı bir durumdur.
Ülkemizde gerek bahçelerin küçük olmasından gerekse özellikle Karadeniz bölgesinde düz arazilerin olmamasından ve hasat makinelerinin çalışamadığı arazi şartlarından dolayı el ile insan gücü ile hasat yapılmaktadır. Ülkemizde bitkinin cinsine göre (erkenci, ortancı, geççi) hasat haziran ayının ilk haftası gibi başlar ve ağustos ayının ortalarına kadar devam eder. Buda ortalama hasadın bir buçuk ay kadar sürmesi anlamına gelir. El ile meyve toplayacak işçi beline veya boynuna bağladığı hafif materyalden yapılmış kaplara toplamalıdır bu sayede hem rahat çalışır hem de toplanan meyveler daha kaliteli olur. Hasat a meyveler tam olgunlaşmadan başlanmamalı ki bu pazarda ürününüzün değerini etkileyen önemli bir faktördür. Meyveler kırmızılık tan artık iyice siyah mor renk e döndüğünde cinsine göre tadı iyice olgunlaştıktan sonra başlanmalıdır. Olgunlaşmadan toplanan meyveler toplandıktan sonrada olgunlaşmaya devam eder fakat istenilen kalitede olmaz. Meyveleri toplarken olmamış taneleri toplamamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Meyveleri taze tüketime sunulacak ise maksimum 0.500gr lık şale kaplara toplamak daha doğru olacaktır bu meyvelerin daha kaliteli ve raf ömürlerinin uzun olmasını sağlayacaktır. Bu meyve sert olsa da sıcak havaya karşı oldukça hassastır. Şayet bahçede gölgelikler yok ise ki( oldukça maliyetlidir.)hasat a özellikle batı Karadeniz ve Marmara bölgelerinde sabah erken saatler de başlanmalı ve öğlen 12-15 arası hasat yapılmamalıdır, bunun sebebi de sıcaklığın doruk noktada olduğu saatlerde meyveler iyice yumuşar ve raf ömürleri kısalır. Hatta daha bahçeden çıkmadan meyveler bozula bilir. Yağışlı havalarda hasat yapılmamalıdır. Hasat yapılırken toplanan yabanmersini mümkünse hemen soğuk hava deposuna alınıp ön soğutmaya tutulmalıdır imkan yok ise bahçede nispeten serin gölgelik yerlerde bekletilmelidir. Bir işçi ortalama günde 25 kg kadar yabanmersini toplamaktadır bu rakam ürünün bolluğuna ve toplama şekline göre değişmektedir.
Yabanmersini bahçesi tesis etmeden önce hasat zamanını da düşünerek yatırımına başlamalıdır hasat sırasında bölgenin iş gücü potansiyeli ön soğutma imkanları ve hasat yapılan meyvelerin pazara ulaşımındaki soğuk zincir ve lojistik imkanlar önceden hesap edilmeli ve yatırıma bu değerler doğrultusunda geçilmelidir. Yabanmersini hasat ı yabanmersini yetiştiriciliğinin finali onca emeğin karşılığı ve bu işin bayramıdır.