Fidan Dikimi

Fidan Dikimi

Fidan Dikimi

Yetiştiriciliğin yapılacağı bahçenin belirlenmesinden sonra bahçenin hazırlık aşamasına geçilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlar toprak değerleri ve yabancı ot ile mücadeledir.

Bahçe hazırlığı, toprak analiz raporlarına göre gerek görülmesi durumunda çeşitli gübreler, kükürt ve organik maddeler ilave edilerek yapılır. Bahçe yabancı ve zararlı otlardan tamamen arındırılmalıdır, aksi takdirde bu durum ileri zamanlarda sizin için ciddi külfet olabilir. Bahçe eğimli bir bahçe ise teraslama sistemi yapılması tavsiye edilir bu sayede hem fırtına gibi doğal afetlere karşı bahçe daha düzenli olacaktır hem de hasat döneminde daha rahat ürün toplama imkanı tanıyacaktır ayrıca bol yağış alan bölgelerde su baskını riski de minimum seviyeye inecektir. Lakin teras sistemi yaparken terasların hafif meyilli olmasına dikkat edin bu ilerli yen zamanlarda yukarıdan gelen su baskınlarına karşı terasların zarar görmesini engelleyecek tir.

Bahçe düz bir arazide kurulacak ise mutlaka masura sistemi yapılmalıdır. Bu sistemde ot ile mücadele çok daha kolaydır. Masuralar malç örtüsü ile örtülür bu sayede fidanları ot tan kurtara bilirsiniz sıra aralarındaki otları ise hasattan önce makine ile biçip kurtulursunuz. Ayrıca düz arazilerde su baskınları daha çok karşılaşılan bir sorun olduğundan masura sisteminde fidanlar su baskınından korunmuş olur.

Sıra araları ise makine ile hasat edilmeyecek ise 2mt ila 2.50mt arasındadır. Sıra üzeri ise 1mt ile 1.50mt arasındadır.

Makineli hasat yapılacak ise ( teraslamada yapılamaz) Sıra üzeri 1mt sıra arası ise 3mt olmalıdır.

Makineli hasat yapılacak bahçenin ekonomik olarak maliyetleri karşılaya bilmesi için en az 70 dönüm büyüklüğünde olmalıdır.

Bahçede sıralar ayarlanırken mutlaka güneş ışınlarının sıra aralarına girmesine önem verilmelidir bu sayede bütün fidanlara ihtiyacı olan güneş ışınlarının her açıdan girmesi sağlanmalıdır.

Teraslama veya Masuraları kurduktan sonra fidan çukurları 6 ay önceden açılıp toprak analiz raporuna göre gerekli görülen materyaller çukura karıştırılıp toprağın havalanması sağlanır. Fidan dikimine kadar geçen bu süre zarfında bahçeyi de dinlendirmiş olursunuz.

Fidan dikiminden önce mutlaka sulama sistemini kurmalısınız. Çünkü fidan dikiminden sonra bahçede borular ile çalışmak fidanlara zarar verebilir. Fidanların dikim zamanı sonbahar ve ilkbahar olmalıdır, her ne kadar tüplü fidanlar 12 ay boyunca dikilebilir olsa da köklerin istediği toprak ısısı sonbahar ve ilkbahar dönemlerindedir.

Bahçeye dikilecek Yabanmersini fidanlarını seçerken bahçenin bulunduğu coğrafyanın şartları da göz önünde bulundurularak Yabanmersini çeşitleri seçilmelidir. Ve seçilen fidanlar mutlaka 2 veya 3yaşlı kendine verimli virüslerden ari sağlıklı çok dallı en az 50-60 cm büyüklüğünde olmalıdır.

Dikim yapılacak yabanmersini fidanları dikim çukuruna saksı sı boyunda derinliğe yanmış gübreyle karıştırılmış toprak yada toprak ile karıştırılmış torf ile beraber dikilir. Dikilen yaban mersinleri ne mutlaka can suyu verilmelidir. Dip kısımlarına bitkinin köklerinin nemli kalması için doğaya ait materyaller konulur örneğin çam kabukları ağaç yaprakları fındık kabuğu odun talaşı gibi. Sonbaharda dikim yapılacak ise Yaban mersinleri nin yanına 1-1.50mt boyunda kazıklar çakılarak o kazıklara bağlanır bu sayede kar yağdığında fidanların zarar görmesi önlenmiş olur.