Hastalık ve Zararlılar İle Mücadele

Hastalık ve Zararlılar İle Mücadele

Hastalık ve Zararlılar İle Mücadele

Yaban mesini yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılar ile mücadele ye bahçe tesis ederken sağlıklı ve sertifikalı fidanlar seçerek başlanır. Bu mücadele de dikkat ve sabır başarı için önemli bir faktördür. Esasında bu bitki hastalıklara karşı oldukça dirençlidir.

Mantari hastalıklar

Hastalıkların başında da mantar i hastalıklar gelmektedir. Hastalıklar dan kurtulmanın en pratik ve kesin yöntemlerinden birincisi de hastalıklı fidanların budanması ile olur. Budanan dalların kesinlikle bahçeden alınıp uzakta bir yerde yakılarak imhası sağlanmalıdır. Buna rağmen hastalıklar ile mücadelede başarı sağlanamaz ise bahçede fungisit uygulaması yapılmalıdır. En önemli hastalıkların başında çeşitli mantar i hastalıklar gelmektedir. Buna karşı alına bilecek en bilindik ve pratik önlem fidanların diplerinin havalandırılmasını sağlıya rak ve mümkün olduğunca fidanların güneş alabileceği şekilde bahçe tesisi yaparak bu hastalığın önlenmesinde faydalı olur. Özellikle genç sürgünler bu tarz hastalıklara karşı oldukça hassastır.

Virüs hastalıkları

Bahçede hastalıklar ile mücadelede en zor olanı virüs hastalıklarıdır maalesef telafisi mümkün olmayacak sonuçlar ile karşılaşılabilir. Virüs hastalıklarında başarı sağlanamadığı takdirde bahçede fidan kayıpları kaçınılmaz olur. Bu tip hastalıklar ile mücadelede başarı ancak sağlıklı fidanlar temin etmek ile olur. Dünyada virüs den dolayı komple telef olan bahçeler bulunmaktadır.

Zararlılar

Doğada bitkiye zarar verebilecek bir çok zararlı bulunmaktadır bunlar sırası ile kurtçuklar, tırtıllar, bitler, böcekler, kuşlar ve kemirgenler olarak sıralaya biliriz. Bu zararlılar ile mücadele gerçekten zordur. Ve bu mücadeleyi verirken doğaya ve bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz. Özellikle çevreye ve meyveye zarar vermeyecek böcek ilaçları kullanmalısınız. Sık sık bahçeyi gözlemleyip zamanında geç kalınmadan müdahale edilmesi gerekmektedir. Kuşlar bu meyveyi çok sevdiklerinden dolayı mahsulde ciddi kayıplara neden olmaktadırlar bunun için bahçeyi komple bahçe örtüsü ile üstten kapatmak gerekmektedir. Bu sayede kuşlara karşı bahçeyi koruma altına almış olursunuz.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe tüketimi artan ve yetiştiriciliği yaygınlaşan yabanmersini meyvesinin daha kaliteli olarak pazara sunulması için hastalıkla ve zararlılar ile mücadeleye mutlak önem verilmelidir. Bu sayede yabanmersini verimde kayıpların önüne geçilir, bahçe sürdürülebilirliği sağlandığı gibi pazarda daha kaliteli ve dolayısı ile değerli yabanmersini meyveleri elde edilir ve gelirimizi de arttıra biliriz. Yabanmersini yetiştiriciliğinde hastalıklar ile mücadelede bütün çiftçi dostlarımıza başarılar dileriz.