Gübre İsteği ve Uygulaması
Yabanmersini gübre isteği toprak analiz sonucuna göre değerlendirilmeli ve bu rapora göre bir gübreleme programı yapılmalıdır. Yabanmersini yetiştiriciliğinde gübreleme çok önemlidir bu bitki azar azar ama sık gübreleme istemektedir.
Özellikle amonyum sülfat (21N) halk tabiri ile şeker gübreden çok hoşlanır bu gübre aynı zaman da Ph ı düşürüp toprak asit oranını da arttırmaktadır. Toprak ph oranı çok düşük ise bu gübre tavsiye edilmez. Bunun yerine azot oranı en yüksek gübre olan üre kullanılmalıdır.
Gübre uygulamalarını sulama sistemine katarak yada direk bitki diplerine atarak uygulaya bilirsiniz sulama sistemi ile uygulamak hem zaman açısından avantajlıdır bitkiye hızlı nüfuz eder, hem de iş gücü anlamında daha ekonomiktir. Bahçede bir sürü eleman çalıştırmak zorunda kalmazsınız. Her yıl yada 2 yılda bir gübre uygulamalarından sonra toprak analizi ile bahçe organik madde değerleri ve ph derecesi kontrol edilmelidir.
Uygulanan gübre miktarı dikimden sonraki yıl bitki başına 0.90gr dır.
İkinci yıl 0.90gr üç eşit şekilde mart 0.30gr, nisan 0.30gr,mayıs 0.30gr
Üçüncü yıl 0.105gr üç eşit şekilde mart 0.35gr, nisan 0.35gr mayıs 0.35gr
Dördüncü yıl 0.120gr üç eşit şekilde mart 0.40gr,nisan 0,40gr mayıs 0,40gr
Beşinci ve daha sonraki yıllarda 0.150gr üç eşit şekilde mart 0.50gr ,nisan 0.50gr, mayıs 0.50gr
Bu uygulama şekli mevsimin durumuna göre 1 er ay hazirana doğru kaya bilir küresel ısınmadan dolayı erken ilk bahar ya da havaların geç ısınması söz konusu olduğundan gübrelemede zaman farklılığı olabilir. Toprak analiz raporuna göre yanmış yani en az 1 yıl kuru ortamda bekletilmiş hayvan gübresi de ekliye bilirsiniz. Yalnız çok tuzlu olmasından dolayı tavuk gübresi olmamalı buna dikkat etmelisiniz. Gübreyi uygularken Yabanmersini nin kök kısmına uygulamaktan kaçınmalı ortalama bir karış etrafına uygulamalısınız dip kısmına uygular iseniz Yabanmersini köklerinin yanmasına sebep olabilirsiniz. Ve bu durum maalesef çok sık karşılaştığımız bir problemdir.
Yabanmersini bahçesinde ot kontrolü için yapılan malç ve doğal materyaller ile yapılan masuralarda ilerleyen yıllarda kompostlaşarak gübre görevi görecektir. Unutulmamalıdır ki yabanmersini aşırı gübrelemeye karşı oldukça hassastır. Farkında olmadan aşırı gübreleme yaptığınızda Yabanmersini ölümleri meydana gelebilir.