Yabanmersini kalitesi nasıl anlaşılır?

Yabanmersini kalitesi nasıl anlaşılır?

Yabanmersini kalitesi nasıl anlaşılır?

Yabanmersini kalitesi nasıl anlaşılır?

Yaban mersini yetiştirmek için özen gösterilmelidir. Özellikle don olayı olmadan en az 160 günlük bir yetiştirme zamanı gereklidir. Günler uzun olduğunda bitkideki gelişme negatif olur. Yaz aylarının sonunda ve sonbahar zamanlarında meyve tomurcuğunun gelişimi artmaktadır. Yaban mersininin kalitesi nasıl anlaşılır denildiğinde, öncelikle tanelerinin ezik ve çatlak olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu bitkinin kültürü yapılmış olanlarının meyvesinin tercih edilmesi önemlidir. Çünkü doğada kendiliğinden yetişen bitkinin meyveleri daha küçüktür ve fazla sulu değildir. Oysa kültürü yapılmış bitkinin meyvesinin daneleri hem daha iri, hem daha sulu hem de daha tatlıdır. Bitkiden asitli ve zengin topraklardan daha fazla verim alınmaktadır. Böyle alanları seven bitkinin yetiştirilmesi için ya doğal yaşam alanlarının ya da bu özellikte olan topraklara yakın olan yerlerin seçilmesi tavsiye edilmektedir. Bitkinin fidanlarının dikimi yapılmadan en az 6 ay öncesi toprağın analizi yapılmalı, gerekiyorsa 6 ay öncesinden kükürt uygulaması gerçekleştirilmelidir. Ancak kükürt uygulaması için toprağın pH değerinin 5.5 üzerinde çıkması gereklidir. Bu değerden yüksek olduğunda toprak asitliği değiştirilebilir. Dikim uygulamasının ilkbaharda yapılması önerilmektedir.
Yaban Mersinin Kaliteli Olması İçin Hemen Şoklanmalıdır
Yaban mersininin kalitesi nasıl anlaşılır denildiğinde öncelikle hasadın hemen ardından şoklanıp şoklanmadığına dikkat edilmesi gereklidir. Sıfırın altında 42 derecede şoklanan meyveler, besin değerini kaybetmemekte, sıfırın altında 18 derecede muhafaza edildiğinde de meyve hep taze kalmaktadır. Bu şekilde muhafaza edilen yaban mersini meyvesi kalitelidir. Bitkinin ekimi sırasında bazı ayrıntılara dikkat edilmesi gereklidir. Örneğin dikim mesafesinin sıra üzerinde 1 metre 20 santimetre, sıralar arasındaki mesafenin de 3 metre olmasına dikkat edilmelidir. Sıralar arasındaki mesafe de 2.5 metreden az olmamalıdır. Eğer ekim alanı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ise sıra üzeri en az 1.5 metre, sıra arası ise 2 metre ile 2.5 metre aralığında olmalıdır. Bu mesafe, bölgede güneşin az olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle meyvelerin yeterli güneş ışığı alması için mesafeler önemlidir. Ayrıca bu bölgede sıra aralarının yönü de güneydoğu yönünde olmalıdır. Bu dikim şekli ile güneş ışığı sıra aralarına girebilmektedir. Gübrelemenin de sık ancak azar azar yapılması önemlidir.