Yaban mersininin ömrü
Yaban mersininin ömrü..
Yaban mersini ömrü, doğada kendiliğinden yetişenle ıslah edilerek yetiştirilen arasında farklıdır. Ayrıca meyvelerin ömrü, şoklama ile çok daha uzun olabilmektedir. Modern yaban mersini ıslah programlarında temel hedef, tüketim aşamasında cazibenin artırılması için iri ve daha açık renkli meyveler seçilmeli, hasat sonrası raf ömrünü uzatmak için daha sert ve sap çukuru yara izi daha küçük olanlar tercih edilmelidir. Bu meyveler, kış sıcaklıklarının -30 derecenin altına düşmediği ve korumalı olan sahalarda çok kolay yetiştirilebilmektedir. Yabani türlerinin meyveleri küçük, ekşi, bol çekirdekli olmakta, üstelik hasat sonrasındaki raf ömürleri azdır. Oysa kültüre alınmış çeşitlerinin meyveleri iridir ve tatlıdır. Az çekirdekli olan kültüre alınmış yaban mersininin raf ömürleri yabani olana göre çok daha uzundur. Islah edilerek yetiştirilen yaban mersini çeşitleri, doğada yabanı olarak yetişenlerin meyvelerine göre çok daha iri, daha sulu ve daha tatlıdır. Ayrıca hastalık ve zararlılara karşı da daha fazla dayanıklıdır. Bu da bitkinin ömrünün daha uzun olduğu anlamına gelmektedir.
Yaban Mersininin Ömrü 30 Yılı Geçer
Yaban mersini ömrünü etkileyen faktörlerin arasında toprak da gelmektedir. Bu bitkinin sağlıklı olarak yetişebilmesi için asitli toprak gerekmektedir. Defne, çam, kızılağaç ya da beyaz sedirin yetiştiği alanlar, yaban mersininin yetişmesi için idealdir. Bitkinin verime yatma süresi 2 ila 3 yıl arasında, ekonomik ömürleri ise 30 yılın üzerindedir. Bitkinin meyvesi yumuşaktır ve bu nedenle de kısa süre içinde pazara sunulmalıdır. En uygun yöntem şoklanarak dondurulması ya da sanayide işlenmesidir. Pasta sanayinin en önemli meyvelerinden biri olan yaban mersini, dondurulduktan sonra uzun yıllar pastalarda kullanılabilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yabani olarak yetişmektedir. Bu bitki yetiştirilmeye karar verildiğinde mutlaka toprak tahlil edilmelidir. Ayrıca ekim yapılacak olan bölgenin iş gücü imkanları da araştırılmalı, ayrıca pazarlama kanalları ile ilgili detaylı bilgi alınmalıdır. Yapılan bütün araştırmalar olumlu sonuçlandığında yaban mersini yetiştiriciliği yapılabilir. Yetiştirme esnasında çok gübreleme yapılmamalıdır. Çok verilen gübre, bitkiden verim alınmamasına neden olmaktadır. Gübreleme sık azar azar olmalıdır.Ürün hasadı sırasında da özellikle el ile toplama tercih edilmelidir. El ile toplama yönteminde olgunlaşmamış meyveler toplanmamaktadır. Ancak iş gücü maliyetinin yüksek olduğu yerlerde makine ile hasat yapılabilir. Bu şekilde yapılan hasatta olgunlaşmamış meyvelerin de toplanacağının bilinmesi gerekir. Olgunlaşmamış meyveler, zarar hanesine yazılmaktadır.