Yaban mersini rekoltesi
Yaban mersini rekoltesi..
Yaban mersini, gerçek üzümler grubunda yer alan bir meyve türüdür. Hangi önlemler ile rekolte artırılabilir denildiğinde ise budama zamanlarına dikkat edilmesi gerekir diye cevap verilebilir. Yaban mersininde budama dikim ile birlikte başlar ve her yıl ilkbahar öncesi bitkinin gözleri uyanmadan yinelenir. Yaban mersini bitkisi, diğer meyve çeşitlerine göre çok daha özenli budamaya gereksinim duymaktadır. Bu nedenle de budama son derece önemlidir. Bitkiler yeni sürgün meydana gelmesi ve bol meyve vermesi için budanmalıdır. Budama zamanı da çiçeklenme periyodu üzerine tesirlidir. Eğer yabanmensini sonbahar aylarında budanırsa, ilkbahar öncesi budananlara oranla daha geç çiçek açmaktadır. Bu durum da ilkbahar geç donlarının zarar riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Sonbaharda budama yapıldığında bitkinin aşırı kış soğuklarından zarar görebileceği unutulmamalıdır. Budama yapılmayan bitkilerin erkenden uyanacağı ve geç soğuklardan zarar göreceği bilinmelidir. Bitkilerde gözler kabarmaya başlayınca ya da çiçeklenme oluştuğunda budamanın kesinlikle yapılmaması gereklidir. Bu bitkilerin çok düşük kış sıcaklıklarına adapte olmaları zordur ancak kış sıcaklıklarının sıfırın altında 30 derecenin altına düşmediği yerlerde ve korumalı olan alanlarda daha kolay yetiştirilebilmektedir.
Rekolte yi arttırmanın önemli yollarından birtaneside, ıslah çalışmalarının yapılması denilebilir. Islah çalışmaları ile geliştirilen yeni yaban mersini çeşitleri doğadaki formlarına göre daha iri, daha sulu ve daha tatlı meyveler vermektedir. Ayrıca hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı olmaktadırlar. Bu şekilde de çok daha geniş alanlara kolaylıkla adapte olabilmektedirler. Bu bitkilerin verime yatma süresi 2 ila 3 yıl, ekonomik ömürleri de 30 yılın üzerinde olabilmektedir. Hasat sırasında da mümkünse elle toplama yapılmalıdır. Elle yapılan hasatta hem olgunlaşmamış meyveler toplanmamakta, hem de toplanan olgunlaşmış meyvelerin zarar görmemesi sağlanmaktadır. Hasat makine ile yapıldığında olgunlaşmamış meyvelerin de toplanması söz konusudur. Bu arada bitkinin, meyveleri yumuşaktır ve bu nedenle de kısa sürede pazara sunulmalıdır. Bunun için şoklanarak dondurulması ya da sanayide işlenmesi gerekmektedir. Yaban mersini yetiştiriciliğinde toprağın asitli olması önemlidir. Rekolte yüksekliği için toprağın asit oranının düzenlenmesi gereklidir. Hasat için de bölgenin işgücü imkanları araştırılmalıdır.