Yaban mersini nasıl tüketilir...

Yaban mersini nasıl tüketilir...

Yaban mersini nasıl tüketilir...

Yaban mersini nasıl tüketilir...

Yaban Mersini dünyanın birçok yerinde yetişen ve yetiştirilen bir bitkidir. En çok ılıman iklim bölgelerinde kendini gösterir. İçeriğinde bulunan mineralleri alabildiği önemlidir. Bu sayede yetiştiği yerdeki insanları hastalıklardan uzak tutar. Sağlıklı olmalarında yardımcı olur. Eski zamanlardan beri insanlar ihtiyaçlarına göre kullanmışlardır. Üretildiği yörelerde değişik adlarla anılır.

Bu bitkinin meyvelerini soframızdan eksik etmemek gerektiğini anlatmak için size önemli bazı bilgilerde verelim. Yaban mersininin en önemli özelliğinden biri içeriğindeki antioksidanlardır. Antioksidanlar vücudumuzda hastalık oluşumunu engeller. Eğer hastalık varsa hastalığı etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Örneğin; bizi kanserli hücre oluşumlarından korur ve daha hızlı yayılmasını engeller. A, B, C, E vitaminleri de günlük vitamin ihtiyaçlarımızın bir kısmını fazla kalori almadan karşılarız.  İçeriğindeki diğer önemli mineraller potasyum, magnezyum, selenyum, fosfor, kalsiyum ve folik asittir. Bütün bu mineraller vücudumuz için önemlidir. Potasyum kalbimiz, kaslarımız için gereklidir. Magnezyum sinir yapılarımızın uyarılması ve kaslarımızın kasılmaları için gerekli mineraldir. Selenyum, çocuk gelişiminde ve bağışıklık kazanmasında çok önemli bir yere sahiptir. Sindirim sistemimiz için önemi büyüktür. Bağırsaklarımız düzenli çalışır. Bu sebeple soframızdan hiç eksik etmeyeceğimiz bir meyvedir yabanmersini.

İnsanlar bu orman meyvesinin yararlarını öğrendikçe çeşitli kullanım şekilleri geliştirmişlerdir. Bunların başında reçel ve marmelât şeklinde yapılıp tüketilmesidir. Reçel ve marmelât bizim kahvaltılarda vazgeçemediğimiz ürünlerdir. Çeşitli sanayi kollarında genellikle marmelât olarak üretimi yapılmaktadır. Evde kendimiz reçelini ve marmelâtını rahatlıkla yapabiliriz. Reçel ve marmelâtta yoğun olarak şeker konulmaktadır. Kahvaltılarında yoğun olarak şekerli olan reçel ve marmelât kullanmak istemeyenlerde olabilir.

Bu kişiler de meyvenin kurutulmuşu ile az şekerli olan hoşaf veya kompostosunu yapabilir. Kurusunu kaynatıp sadece suyunu da içebilirsiniz. Kurutulmuş meyvesini aynen kuru üzüm, kuru erik gibi tüketebilirsiniz. Yaptığınız kek, pasta gibi yiyeceklerin içine yaş meyve veya kurusunu koyabilirsiniz. Kurutulmuş meyvesinden toz haline getirilmiş ürün çeşidi de aktarlarda satılmaktadır. Toz haldeki ürünü de kurabiye, kek poğaçaların içine koyabilirsiniz. Yapraklarından da kendinize güzel bir çay yapıp içebilirsiniz. Yaş meyve olarak ta tüketebilirsiniz. Yediğiniz diğer meyveleri nasıl sofranızdan  eksik etmiyorsanız yaban mersini nide artık sofranızdan eksik etmeyeceksiniz.