Yaban mersini kullanım alanları
Yaban mersini kullanım alanları..
Yaban mersini hem taze olarak hem de başka meyve suları ile karıştırılıp sıvı olarak kullanılabilmektedir. Aynıca süt ya da yoğurt ile de karıştırılabilir. Yaban mersini kullanım alanları arasında pudingler, kekler, ekmekler ve çörekler gelmektedir. Yaban mersini ilaç sanayinde kullanılabildiği gibi süt ve süt ürünleri sanayinde, kurutulmuş meyve teknolojisinde, baharat sanayinde, reçel ve konserve sanayinde, şarap sanayinde ve kozmetik sanayinde kullanılabilmektedir. Meyve salatalarına güzel bir tat veren yaban mersini, diyet mönülerinin de vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Bu meyve, kozmetik sanayinde el ve yüz temizleme kremi, gözaltı kremi ve yüz temizleme sabunu üretiminin ham maddesi olarak da kullanılmaktadır. Yaban mersini meyvesi, bebeklerde de kullanım alanı bulmaktadır. Bu meyvenin doğal bir ağrı kesici olduğu bilinmektedir. Uzmanlar özellikle aşı sonrası bebeğe yaban mersini verilmesinin, aşının ağrısını hafiflettiğini belirtmektedir. Yaban mersini meyvesinde bulunan maddelerin, bebeklerin enfeksiyonlara karşı çok daha etkili bir şekilde korunmasına yardım ettiğini ve bebeklerin bağışıklık sistemlerinin gelişmesini hızlandırdığını belirten uzmanlar, bebeklere bu meyvelerin verilmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Bebeklerde Yaban Mersini Kullanım Alanları
Yaban mersini, içeriğinde bulunan bazı enzimler sayesinde bebeklerin çok daha kolay hazmetmesini sağlamaktadır. Bu nedenle yaban mersini kullanım alanları arasında bebeklerin özel bir yer bulduğu söylenebilmektedir. Bu bitkinin meyvesi inek sütünden daha az proteine sahiptir ancak içinde bulunan protein, bebeğin dolaşım sistemine geçmektedir. İnek sütünde ise proteinin yarısı vücuttan atılmaktadır. Yaban mersini ile beslenen bebeklerde egzamanın daha az görüldüğü, bebeklerin alerjiye karşı daha dirençli olduğu ve bu koruyucu etkinin erişkin hale gelene kadar devam ettiği belirtilmektedir. Bitkinin meyvesi güneşte ya da farklı şekillerde kurutulduğunda keklerde, puding yapımında, pastalarda, çöreklerde ve ekmek yapımı gibi çok farklı yiyecek alanlarında kullanılabilmektedir. Bu sayede hem çocukların hem de erişkinlerin bu meyve ile beslenme imkânı sağlanmaktadır. Taze olarak tüketilebilen yaban mersini, sütle ve yoğurtla da karıştırılabilir. Kurutulan yaban mersininin toz hale getirildikten sonra şeker hastalarının tatlandırıcısı olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca kurutulan meyvelerden öğütüldüğünde baharat olarak da yararlanılabilmektedir. Taze meyveleri meyve salatalarına çok hoş bir tat katmakta, ayrıca meyveler marmelat, reçel, konserve yapımında kullanılmaktadır. Şarap yapımında da yaban mersini meyvesi kullanılmaktadır.