Yaban Mersini Hasatı

Yaban Mersini Hasatı

Yaban Mersini Hasatı

Yaban Mersini Hasatı

Yaban mersini meyveleri salkım şeklindedir. Bitkinin meyveleri, budama şekline ve iklime göre 4 ila 12 hafta içinde olgunlaşır. Olgunlaşma sırasında meyvelerde yumuşama olur, renklenme belirginleşir, tatlanır ve tanelerde irileşme görülür. Meyveler pembeyken bile toplandığında olgunlaşma süreci devam eder. Ancak tam anlamıyla olgunlaşmadan toplanan meyvelerin kalitesi, olgunlaştıktan sonra toplananlara göre daha düşüktür. Meyveler farklı zamanlarda olgunlaşmaktadır ve bu nedenle de yaban mersini hasatı olgunlaşma süresince haftada en az bir kere yapılmalıdır. El ile hasat yapılırken olgun meyvelerin işaret parmağı ve baş parmak kullanılarak salkımdan ayrılmalı ve avucun içine doğru yuvarlatılması gerekmektedir. İşlem böyle yapıldığında olgunlaşmamış tanelerin salkımda kalması sağlanır. Ayrıca toplanan meyvelerin zarar görmesi de önlenmiş olur. Hasat yapılırken iki elin de rahatlıkla kullanılabilmesi için bele ya da sırta takılabilen kaplar kullanılmalıdır. Eğer meyvelerin taze kullanılması söz konusu ise doğrudan satılacakları kutuların içine doldurulmalıdır. Taze olarak tüketilmesi istenen meyvelerin renklerinin mavi, sert, dolgun, hasar görmemiş ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Yaban Mersini Hasatı El ve Makine İle Yapılabilir

Yabanmersini hasatı yapılırken düz ya da teraslanmış alanlar varsa makine kullanılabilmektedir. Hasat makinesinin kullanılabilmesi için bahçenin geniş olması gerekmektedir. Aksi takdirde makine kullanımı ekonomik olmayacaktır. Ancak makine ile toplamada meyveler hasar görebilmekte ve olgunlaşmamış meyveler de toplanmaktadır. Bunun için el ile toplama tavsiye edilmektedir. Hasat yapılırken havanın yağışlı olmadığı zamanlar beklenmelidir.Çiğseden ve yağmurdan toplanan ürünlerin muhakkak korunması gerekmektedir aksi takdirde ürünler kendilerini salarlar yada kaliteleri düşer. Bu işlemin yapılması, meyvelerin raf ömrünü artıracaktır. Özellikle batı karadeniz bölgesinde ki bahçelerin dikkat etmesi gereken birdiğer hususda saat 12 ile 15 arası sıcaklığın 35-40 dereceleri bulduğu durumlarda hasat yapılmamalıdır,bu zaman diliminde ıstırahat ve diğer bahçe işleri ile zaman geçirilmesi daha uygun olur.Üzümsü bir meye oylan yaban mersini meyvesi, çiftçiler için iyi bir gelir kaynağı olmaktadır. Doğru ekim ve doğru hasat ile yüksek verim elde edilebilmektedir. Yüksek verimin elde edilmesinin nedeni, bitkinin birden fazla kez meyve verme özelliğidir. İnsanlar için de yararlı bir meyve olan yaban mersini, özellikle doğal asitli topraklarda yetiştirilmektedir. Bu tip toprakta yaban mersininden çok daha fazla verim elde edilmektedir. Özellikle Artvin’den İstanbul’a kadar olan bölgede bu bitkinin yetiştirilme imkânı bulunmaktadır.