Yaban Mersini Göz Rahatsızlıkları İle İlişkisi

Yaban Mersini Göz Rahatsızlıkları İle İlişkisi

Yaban Mersini Göz Rahatsızlıkları İle İlişkisi

Yaban Mersini Göz Rahatsızlıkları İle İlişkisi

Yaban mersini göz rahatsızlıkları ile ilişkisi son derece önemlidir. Çünkü göz hastalıklarında yaban mersini diyeti tavsiye edilmektedir. Göz sorunları olanların yaban mersini tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Üzüm benzeri şekliyle tam bir göz dostu olan yaban mersini, 2’nci Dünya Savaşı sırasında özellikle pilotların tercih ettiği bir meyvedir. Savaş pilotlarının özellikle gece görüşleri iyi olsun diye bol bol yaban mersini tükettikleri bilinmektedir. Bu meyve, bol miktarda antioksidan içermekte, bu nedenle de aralarında diyabet, kalp hastalıkları ve kanserin de yer aldığı birçok hastalıkta son derece yararlı sonuçlar vermektedir. Bol tanen içeren yaban mersini, bu özelliğiyle ishallerde, boğaz ağrısı ve ağız içi rahatsızlıklarında çok faydalı olmaktadır. Ayrıca bitki, damar duvarını güçlendiren ve kan akışını düzenleyen antosiyanin adlı bir pigment içermektedir. 500’den fazla tipi bulunan bu pigmentler başlıca böğürtlen, üzüm, kırmızı lahana, mürdüm eriği, pancar, kırmızı turp, yabanmersini, patlıcan ve avokadoda bulunmaktadır. Antosiyaninlerin çok güçlü antioksidanlar olduğu bilinmektedir. Bunlar. hücre yaşlanmasını önleyici, dokuları ve hücreleri koruyucu ve zararlı toksinlerle savaşıcı etkiyle kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalıktan korunma sağlamaktadır. Damar sertliği, kanserden korunma, kronik venöz yetmezlik, alerjik kontakt dermatit, diyabet, Alzheimer gibi rahatsızlıklarda son derece yararlı olan  yaban mersinini, özellikle ailesinde katarakt öyküsü olanların ve göz rahatsızlığı bulunanların bol tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Gözde Tavuk Karası Hastalığının İlerlemesini Durdurur
Yaban mersininde bulunan flavonoidlerin güçlü antioksidan oldukları, serbest radikalleri toplayarak birçok göz hastalığından korunma sağladıkları bilinmektedir. Farelerle yapılan deneylerde katarakta neden olan bir madde verilmesinden sonra normal diyet, yüzde 25 yaban mersini ve 40 mg/kg vitamin E içeren diyet verildiğinde, 3 ayın sonunda normal beslenen farelerin yüzde 70’inde katarakt ve maküla dejenerasyonunun geliştiği, oysa vitamin E ve yaban mersini diyeti alan grupta retinanın korunduğu tespit edilmiştir. Her türlü göz sorunlarında göz doktoruna muayene olduktan sonra yaban mersini tüketilmesinin yararlı olduğu belirtilmektedir. Yaban mersini göz hastalıkları ile ilişkisi değerlendirildiğinde, göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, Karasu yani göz tansiyonu, şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan görme bozuklukları, gece körlüğü gibi rahatsızlıklarda oldukça etkili bir meyve olduğu ortaya çıkacaktır. Bu bitkinin yaprakları ile meyvesi, tavuk karası olarak adlandırılan retinitis pigmentosa hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı özelliği sahiptir. Gece görüşünü artıran bu bitki, göz kamaşmasını gidermekte, aynı zamanda retinayı güçlendirmektedir. Yapılan araştırmalarda yaban mersini suyunun şeker hastalığının ilerleyişini durdurduğu tespit edilmiştir. Yaban mersini suyu, aynı meyvenin yapraklarından elde edilen bir bakteriyle şekil değiştirmeye tabii tutulmuş ve bu şekilde etkili bir antioksidan elde edilmiştir. Elde edilen antioksidan da şeker hastası fareler üzerinde denenmiştir ve bu deneyde farelerdeki ciddi değerlerde olan kan şekeri seviyesi normale inmiştir. Ayrıca yaban mersini suyuyla ilgili yapılan bir araştırmada da öğrenme kapasitesi ile sözel hafızada gelişmeler sağlamıştır.