Yaban mersini meyvesinin dünyadaki önemi büyüktür. ABD’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Tufts Üniversitesi, yaptığı araştırmalar sonucunda bu bitkinin meyvesini süper yiyecekler arasına almıştır. Bunun nedeni, yaban mersini meyvesinin alzheimer, parkinson, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma gibi yaşlılık belirtilerinden koruyucu özelliği olmasıdır ...
Yaban mersini yetiştirmek için özen gösterilmelidir. Özellikle don olayı olmadan en az 160 günlük bir yetiştirme zamanı gereklidir. Günler uzun olduğunda bitkideki gelişme negatif olur...
Yaban mersini hem taze olarak hem de başka meyve suları ile karıştırılıp sıvı olarak kullanılabilmektedir. Aynıca süt ya da yoğurt ile de karıştırılabilir. Yaban mersini kullanım alanları arasında pudingler, kekler, ekmekler ve çörekler gelmektedir...
Taze yaban mersini meyvesinin faydaları çok fazladır. Öncelikle bu bitkinin meyvesi, adet kanamalarını düzenleyen bir meyve olarak önerilmektedir. Meyvenin aşırı kanamayı durdurma özelliğine sahip olduğu bilinmektedir...
Yaban mersini ömrü, doğada kendiliğinden yetişenle ıslah edilerek yetiştirilen arasında farklıdır. Ayrıca meyvelerin ömrü, şoklama ile çok daha uzun olabilmektedir. Modern yaban mersini ıslah programlarında temel hedef, tüketim aşamasında cazibenin artırılması için iri ve daha açık renkli meyveler seçilmeli, hasat sonrası raf ömrünü uzatmak için daha sert ve sap çukuru yara izi daha küçük olanlar tercih edilmelidir...