Yabanmersini | Blog

IMG-LOGO
-42 Derecede Şoklamanın Önemi
16 Ekim

-42 Derecede Şoklamanın Önemi

Yaban mersini meyveleri – 42 derecede şoklanmalı ve – 42 derecede şoklayıp – 18 derece muhafaza edilmelidir. Bunun sağlık açısından faydaları son derece fazladır. Günümüzde meyve işleme teknolojisi, ürünlerin fiziksel ve kimyasal bozulmalarını önleyerek hasattan sonra en kısa sürede uzun süreli dayanıklı hale getirmeyi hedeflemektedir. Meyveler, toplandıktan sonra iki gün bile oda sıcaklığında bekletildiğinde, yüzde 50 oranında besin kaybına uğramaktadır. Hatta yıkanma işlemi bile meyvelerin besin değerinin kaybolmasına yol açmaktadır. Keserek yıkama işlemi uygulandığında ise mineral ve vitamin açısından kayıplar meydana gelmektedir. Ayrıca kesme işleminden sonra meyveler kararmaktadır. Bu da besin değerinin çok büyük oranda kaybolması anlamına gelmektedir. Bu nedenle şoklama işlemi uygulanmakta, bu işlem sayesinde de meyvelerin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi sağlanmaktadır.  Şoklama işlemi, meyvelerin yapısında bulunan ısı enerjisinin bir soğutucu aracılığı ile uzaklaştırılmasını, hücre içi ve hücre dışındaki suyun sıvı halden buz haline geçmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem – 42 derece yapılmakta ve muhafaza edilmesi şartları da – 18 derecede olmaktadır. Bunun nedeni, meyvelerin çok uzun süre besin değerini korumasını sağlamaktır.
Şoklanan Meyve – 18 Derecede Tazeliğini Muhafaza Eder
Şoklama işlemi, ürün sıcaklığının donma noktasına kadar soğutulması, ürünün donma noktasında buz kristalleri oluşturarak donması, donmuş ürün sıcaklığının donmuş yapıda istenen depolama sıcaklığına kadar soğutulması aşamalarından meydana gelmektedir. Gıdalar arasında en kolay ve en hızlı bozulanlar meyvelerdir. Bunun nedeni de büyük bir oranının su içermesidir. Şoklama işlemi sayesinde gıdaların içindeki su, buz kristalleri haline gelir ve bu sayede bozulmaya yol açan mikroorganizmalar yaşam alanı bulamamaktadır. Bu işlem, meyvelerin kalitesi, tadı, kokusu ve besin değerinin iyi korunması için uygulanmaktadır. Dondurulmuş sebze ve meyvelerde hedef, hücre içi ve hücre dışı suyunun bulunduğu yerde hızla donmasının sağlanmasıdır. Meyveler bu işlemden geçtikten sonra – 18 derece çok uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Bu soğuklukta muhafaza edilmelerinin nedeni de meyvelerin metabolizma faaliyetlerini sürdürmeleri içindir. Bu sayede meyveler çok uzun süre tazeliğini koruyabilir ve böylelikle besin değerini hasat yapıldığı günkü gibi koruyabilir. Besin değeri değişmeyen meyveler de sağlık açısından son derece yararlıdır.

Yabanmersini 16 Ekim 2014
Osmanlı döneminde yaban mersini tüketimi..
19 Mart

Osmanlı döneminde yaban mersini tüketimi..

Yaban mersini eski dönemlerden beri bilinmektedir. Dünyanın farklı bölgelerinde yetiştiğinden insanların dikkatini çekmiş. Bu üründen faydalanmanın yollarını aramışlardır...

Bebeklerde Yaban Mersini Tüketimi..
18 Mart

Bebeklerde Yaban Mersini Tüketimi..

Bebeklerde besin kullanımına çok dikkat edilmelidir. Vücutlarının gelişmesini sağlayacak ve sağlıklarını koruyacak besinlere önem verilmelidir. İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bebekler için önemli olacak besinlerden biri de yaban mersini dir...

Yaban Mersini ve Yaşlanmaya Karşı Etkisi
16 Mart

Yaban Mersini ve Yaşlanmaya Karşı Etkisi

Yaban mersini içindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemimizi destekleyen önemli bitkilerin arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemimizi destekleyen organlarımızın çalışması da bu sayede düzenli hale gelmektedir. Vücudumuzun sürekli sağlam kalması sayesinde yaşlanma belirtileri de azalmaktadır...

Yaban mersini ile diyet yapılır mı?
12 Mart

Yaban mersini ile diyet yapılır mı?

Yaban mersini içindeki mineral ve vitaminler sayesinde vücudumuzun dostu bir besin kaynağıdır. Başka ülkelerde çok iyi bilinip kullanılmasına rağmen ülkemizde pek fazla bilinmemektedir. Son yılarda ülkemizde de bu ürüne olan talep artmaya başlamıştır...

Yaban mersini nasıl tüketilir...
09 Mart

Yaban mersini nasıl tüketilir...

Yaban Mersini dünyanın birçok yerinde yetişen ve yetiştirilen bir bitkidir. En çok ılıman iklim bölgelerinde kendini gösterir. İçeriğinde bulunan mineralleri alabildiği önemlidir...

Yaban Mersini ve Stres..
12 Şubat

Yaban Mersini ve Stres..

Yaban mersini uzun süreli kullanımında bize birçok faydalarını sunmaktadır. Bizleri hastalıklardan koruduğu gibi hastalıkları yenmemizde de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında stres gibi günlük hayatın getirdiği yüklerden kurtulmamızı ve rahatlamamızı da sağlar...

1 2 3 4 5 6 7